HZV LUTRA

ZWEMLES - RECREATIEF ZWEMMEN - SYNCHROON - WATERPOLO - WEDSTRIJD

VERTROUWENSCONTACTPERSONEN

Een vertrouwenscontactpersoon is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De vertrouwenscontactpersoon fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Vertrouwenscontactpersonen bieden een luisterend oor, geven raad  en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen.

Vertrouwenscontactpersonen zullen niet zelf inhoudelijk de klachten behandelen, maar je de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. Vertrouwenscontactpersonen zijn op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Zij kunnen je informeren over de procedures en mogelijk vervolgstappen, of je doorverwijzen naar gespecialiseerde vertrouwenspersonen van het Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF, die getraind zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven. In een vertrouwelijk gesprek helpen zij je bij het doen van je verhaal.

Binnen een vereniging zijn de scheidingslijnen vaak dun. Bewust of onbewust kunnen er situaties ontstaan waar leden zich ongemakkelijk bij voelen. En sommige situaties zijn nu eenmaal ook moeilijk bespreekbaar; denk hierbij aan onderwerpen als pesten, mishandeling, bedreiging, (seksuele) intimidatie of criminaliteit. Het kan dan prettig zijn wanneer een vereniging een vertrouwenscontactpersoon heeft. De vertrouwenscontactpersoon kan een luisterend oor zijn en helpen bij het zoeken naar een oplossing.

Bij HZV Lutra zijn drie vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Zij stellen zich hieronder voor.

Lusanne Rutjens
Ik zwem sinds mijn 20ste bij Lutra. Momenteel ben ik voornamelijk actief bij de discipline Waterpolo als vrijwilliger en als competitiespeler. Ik ben moeder van 2 kinderen. Mijn dochter Jody speelt al sinds haar 8e waterpolo bij Lutra en is tegenwoordig ook actief als scheidsrechter bij waterpolo-wedstrijden. Het sporten in een veilige en plezierige omgeving vind ik belangrijk. Daarom heb ik de cursus VertrouwensContactPersoon bij NOC*NSF gevolgd.

VCP_Lutrahelmond

Petra Bos
Ik ben sinds mijn 15e betrokken bij Lutra en geef inmiddels al meer dan 10 jaar zwemles aan kinderen in het instructiebad. Als moeder van 2 kinderen vind ik het belangrijk dat iedereen kan sporten in een leuke en veilige omgeving. Middels de functie van vertrouwenscontactpersoon kan ik binnen Lutra mijn steentje bijdragen om dit te realiseren.

HZV Lutra vcp John van Veggel

John van Veggel
Ik ben vader van 3 kinderen, Rens, Luuk en Fenna, en getrouwd met Katja. Allemaal hebben we een grote betrokkenheid bij Lutra, als zweminstructeur, trainer, of door actief te zwemmen. Zo zwem ik elke zaterdagochtend met de wedstrijdtraining mee om mijn conditie een beetje op peil te houden. Verder geef ik al sinds 2003 op zaterdagochtend met veel plezier zwemles in het Doelgroepenbad (voorbereiding tot het diploma A-zwemmen). Ik begeleid daarbij ook verstandelijk en/of lichamelijk beperkte kinderen.
Ik vind het erg belangrijk dat iedereen, en vooral kinderen, in een vertrouwde en verantwoorde omgeving kan zwemmen en bezig zijn met sport. Als vertrouwenscontactpersoon hoop ik dat ik kan meehelpen aan een veilige sportomgeving bij Lutra.

Lusanne, Petra en John zijn bereikbaar op het volgende e-mail adres: vcp@lutrahelmond.nl. Dit is een afgeschermd mailadres dat alleen door de vertrouwenscontactpersonen kan worden gelezen. Persoonlijk aanspreken in het zwembad kan natuurlijk ook. Mocht je liever telefonisch contact met hen willen opnemen, dan kun je dat via de mail melden. Ook kun je aangeven met wie van hen je zou willen spreken.

Scroll to Top