Zwemmen als een otter

Zwemmen als een otter

Ze wilden – net als de twee Tonnen – ook leren zwemmen als een otter. Dus zeiden ze direct ‘ja’ toen Ton van Mierlo ze vroeg of ze mee wilden doen aan een gratis clinic borstcrawl. Op vier zaterdagochtenden in oktober en november zwommen ze in een baan naast kinderen die bezig waren met diploma ABC en Zwemvaardigheid 123.  Na afloop van de clinic stuurden ze Ton onderstaand verslag.

Wij, zeven zwemmers, kennen elkaar omdat we al een tijdje in het Laco-zwembad in Helmond op wisselende dagen onze baantjes zwemmen. Meestal ’s ochtends vroeg. 
We hebben in onze jeugd les gehad en willen – ieder voor zich – ‘iets’ aan onze conditie doen.

Je weet hoe dat gaat bij het zwemmen.
Van het een komt het ander.
Je maakt eens een praatje en kijkt eens wat om je heen.
Je vraagt wat tips en kijkt wat Youtube-filmpjes.
Daar doe je dan je voordeel mee.

Wij zien dat er op maandag- en donderdagochtend twee ‘Tonnen’ vele baantjes borstcrawl zwemmen en het ongelooflijk lang volhouden. In onze ogen! Ze zwemmen als een paartje dolfijnen synchroon heen en weer, in een tempo waar wij alleen maar van kunnen dromen. Het blijkt bij navraag toch slechts een kwestie van techniek en uitstraling te zijn.

Ton van Mierlo ziet, denken wij, de leergierige blik in onze ogen. Doelgericht als hij is, benadert hij ons met de vraag of we geen interesse hebben in een clinic borstcrawl? 
Nee, we hoeven geen lid te worden van LUTRA want er is voorlopig toch geen capaciteit.
Als bestuurder  van de zwemvereniging wil hij wel als tegenprestatie weten welke ideeën wij hebben om de wat oudere Helmonders te motiveren om te gaan zwemmen. Bij Lutra natuurlijk!

Zo gebeurt het dat in oktober en november 2019 op vier zaterdagochtenden gedurende een uur een baan voor ons wordt vrijgehouden. We leren de fijne kneepjes van de borstcrawl, met om ons heen jeugdige en zeer jeugdige zwemmers. 

Wat voor de jeugd een spel is, blijkt voor ons bloedserieus. Vol overgave storten we ons op de adviezen die mooi gedoseerd elke les worden aangereikt.  Op onze leeftijd moeten we die adviezen beredeneren en uitvoeren. Dat lukt wonderwel, wij staan er zelf versteld van. Ton van Mierlo geeft individuele aanwijzingen en iedereen volgt die ook nog op zonder commentaar (ook een kunst!). Elke week springen wij weer in het water om als een spons nieuwe tips en tricks te leren. Dat gebeurt alleen maar als je het gevoel hebt dat je er wat mee opschiet!

Hulde aan Ton van Mierlo die zijn vrije tijd opoffert voor de vereniging. Onze ideeën hoe ouderen te motiveren om te gaan zwemmen, hebben we ingevuld in de enquête. Hopelijk kan Lutra er wat mee.

Wij zoeven nu als otters in opleiding door het Helmondse water! Met dank aan Ton en Lutra!

Martin, Piet, Armand, Olga, Heidi, Ad en Monique
16 november 2019

Scroll naar boven