Jeugdkamp Lutra 2021

3 dagen sport, spel en plezier

Terug van weggeweest: het Lutrakamp! Na twee jaar kon er eindelijk weer een kamp georganiseerd worden in het eerste weekend van de herfstvakantie. 26 dappere atleten in de leeftijd van 6 t/m 14 jaar gingen in 4 teams de strijd aan tijdens de Olympische Spelen van Lutra! 

Vrijdag

Op vrijdagavond verzamelden de atleten zich op het zwembad. Hier kregen ze ceremonieel het olympisch vuur uitgereikt. Dit moesten zij voorzichtig meenemen richting de kampeerboerderij in Eersel. Aangekomen in de boerderij mochten de atleten hun vlam achterlaten in de grote korf waarna de olympische spelen van Lutrakamp geopend werden verklaard.

De atleten werden verdeeld over vier verschillende landen. De vier verschillende landen bedachten een bijpassende landnaam en maakten een vlag en een medaille. De vier landen die strijdden om de gouden medaille waren: Kampanië onder leiding van Gwen en Thom, Luuktraland onder leiding van Julia en Luuk, Zuid-Spaduirea onder leiding van Cherie en Gijs en Candy Land onder leiding van Anne en Xander. Met deze landen zijn we naar de bossen vertrokken voor het eerste avondspel: het smokkelspel.

Kampanië: “We moesten door de bossen heen verschillende voorwerpen naar de andere kant brengen. Het was best wel spannend want er waren twee mensen die je konden afschijnen als je te veel geluid maakte. Ook was het al super, super donker. De moeilijkste om mee te nemen was denk ik het lichtgevende lampje want dat gaf licht. We zijn megastil gaan sluipen en toen we iemand zagen die ons af kon schijnen gingen we stilstaan en hebben we geen geluid gemaakt. We zijn maar twee keer betrapt, dus dat ging heel goed!”

Na het avondspel zijn alle landen heelhuids met hun smokkelwaar teruggekeerd richting de boerderij. Onze geweldige kookstaf had nog een warme beker chocolademelk en een koekje klaargezet voor de kinderen. Daarna was het tijd om naar bed te gaan en was de eerste avond alweer voorbij.

Zaterdag

Op zaterdag werd er begonnen met een aantal workshops. De atleten werden op leeftijd ingedeeld en mochten ieder half uur een andere workshop doen. De eerste workshop was sporten op de olympische spelen, de tweede workshop sporten op de paralympische spelen, de derde workshop was het oplossen van verschillende escape rooms en als laatste was er ruimte om fruitijsjes te maken.

Toen de workshops afgelopen waren gingen we met zijn allen lunchen in de boerderij. Tijdens de lunch kwamen er al verschillende vrijwilligers de boerderij binnen lopen. Tijd voor de vossenjacht! Terwijl onze atleten hun verdiende lunch aten, gingen de vossen zich omkleden en vertrokken ze richting het centrum van Eersel.

Candy Land: “In Eersel waren allemaal mensen verkleed die wij moesten gaan zoeken. Iemand was als synchroonzwemmer verkleed en ook iemand als waterpoloër. Van al die mensen kregen wij toen papiertjes met een sport erop. Daarmee konden we twee landen maken. Dat was best lastig want je moest allemaal zoeken welke letter het was. Maar iemand van onze groep snapte het wel en toen hadden we het antwoord gevonden. Turkije en Zwitserland volgens mij.”

Terug in de boerderij was het tijd voor het avondeten. Onze fantastische kookstaf had een heerlijke groentesoep voorbereid en broodjes hamburger met frietjes, en natuurlijk heerlijke tomaten en komkommers. Nadat iedereen genoeg had gegeten zijn we richting het bos gegaan, omdat in de kampeerboerderij ineens allemaal ‘VERMIST’ foto’s van Griekse sporters hingen. Daar konden onze atleten vast bij helpen tijdens de avondspeurtocht.

Luuktraland: “De speurtocht was vet! In de avond liepen we naar het bos toe waar het al donker was. Hier moesten we verschillende mensen zoeken die ons gingen helpen. We liepen door verschillende werelden heen, ik zag ook een wereld met Mario en Sonic. Op het einde moesten we weten wie de sporters ontvoerd had. Volgens mij was de dader Poseidon? Oh nee, toch de kok, Peter. Maar waarom weet ik zo even niet meer.”

Alle landen leverden daarna hun briefjes met daarop de dader, de reden waarom en hoe alles weer opgelost kon worden. Het was lastig zoeken, maar uiteindelijk had bijna ieder land door hoe de Griekse sporters weer naar huis konden komen. Later op de avond was er tijd voor verschillende spelletjes. Zo was er een levende fruitmachine, kon er gesprongen worden in hoepels, werd er op een supergrote mat twister gespeeld en speelde een hele grote groep het spannende spel ‘Weerwolven van Wakkerdam’. Na een vermoeiende dag konden onze sporters aan hun welverdiende nachtrust beginnen, want voor de volgende dag stond er weer een programma vol leuke activiteiten klaar.

Zondag

“Hé, wat is dit nu? Onze atleten zijn erg hongerig geweest en hebben al het ontbijt al opgegeten.” Tijdens het ontbijt was er geen brood meer te vinden en moesten de laatste twee sneeën brood verdeeld worden onder iedereen in de boerderij. Maar gelukkig vond iemand ineens al het brood terug in de voorraadkast, hoe kwam dat daar dan weer terecht? Het is nu nog steeds een raadsel!

Na het ontbijt werd er een roulatiesysteem gebruikt. Elk land kon kreeg tijd om te oefenen en knutselen voor de bonte avond ’s avonds en om te douchen. Bij het knutselen werden de meest prachtige creaties gemaakt door alle landen om  tijdens de bonte avond te gebruiken. Grote poorten, kleine duifjes, bananentelefoons, metalen kluizen, koffers en zelfs een zwembad kwamen voorbij. In de middag na de lunch werd het ballonnenspel gespeeld, waarna we via een prachtige route naar een mooie plek in de bossen liepen. Tijd voor levend stratego! De vier landen werden over twee teams verdeeld en uiteindelijk was het Yao die als eerste de vlag van de tegenpartij wist te bemachtigen.

Terug richting de boerderij kwam ons een heerlijke geur van pannenkoeken en erwtensoep tegemoet. De hele dag had de kookstaf voor onze atleten in de keuken gestaan en dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.

Kookstaf: “Nou wij hadden echt een probleem gisteren. Onze heldere groentesoep, die was dus helemaal niet helder!!! We hebben van alles geprobeerd maar toen toch maar onze heldin Google geraadpleegd. En je raad het nooit. Bij een troebele groetensoep moet je een geklopt eiwit toevoegen. Onze soep was weer helemaal helder geworden.”

Toen was het eindelijk tijd voor de bonte avond met toneelstukjes waar onze atleten zo hard op hadden geoefend. Als eerst kwam Kampanië met een geweldig openingslied en een toneelstuk over een haai tijdens een waterpolo wedstrijd. Dit prachtige toneelstuk werd ook weer afgesloten met een sluitingslied. Daarna volgde Luuktraland met een verhaal over una paloma blanca en werd er een huwelijk gesloten tussen Luuk en Anne. Vervolgens kwam Candy Land met een snoepjes-eetwedstrijd die werd gesaboteerd door een deelnemer met een hele grote snoephonger. Uiteindelijk werd de dader gepakt en kon de wedstrijd toch doorgaan. De bonte avond werd afgesloten met een toneelstuk over een boef die de medailles van oud olympische speler aan het stelen was! Gelukkig werd de dader opgepakt en achter slot en grendel gezet.

Na de bonte avond was er nog tijd voor een kampvuur. Dikke jassen en gezellig marshmallows roosteren boven het vuur. Er werd volop meegezongen met liedjes tot de jongste atleten – die behoorlijk moe waren na 2 dagen intensief sporten – naar bed gingen. De atleten boven de 11 kregen nog een spannende uitdaging: speciaal voor hen was er een spooktocht georganiseerd. Negen dappere atleten durfden de tocht richting het bos aan om op zoek te gaan naar verloren medailles. Ze vonden het natuurlijk allemaal niet eng, maar het geschreeuw dat we af en toe hoorden, zei toch echt iets anders.

Maandag

Helaas, het einde van het kamp. Na een prachtig weekend kwamen de ouders onze atleten weer ophalen. Maar eerst was er natuurlijk nog de prijsuitreiking. Na 3 spannende en bloedstollende dagen werd de medailllerace gewonnen door Kampanië!

Wij hebben het allemaal erg naar ons zin gehad en hopelijk jullie ook! Houd alvast een gaatje in je agenda vrij voor volgend jaar het eerste weekend van de herfstvakantie, zodat je weer mee kunt op lutrakamp (zolang je nog niet te oud bent).

Sportieve groetjes,

De activiteitencommissie
Jory Gielen, Luuk van Veggel en Lauri van de Laar 

Scroll naar boven