Lutra Helmond jeugdkamp 2022

Lutrakamp 2022

Oktober is weer voorbij en dat betekende dat het eerste weekend van de herfstvakantie volledig in het teken stond van Lutrakamp! Met 24 kinderen in de leeftijd van 7 t/m 14 jaar, verdeeld over vier groepen, zijn we vertrokken naar Eersel voor een weekend vol spelshows. 

Vrijdag

Vrijdagavond werd er verzameld op het zwembad om zo gezamenlijk richting de kampeerboerderij te vertrekken. Hier werden de kinderen opgevangen door de kampleiding die helemaal in glitter en glammer stonden te wachten. De boerderij was omgetoverd tot een studio waar verschillende deelnemers van spelshows op ze aan het wachten waren. Er waren onder andere deelnemers van ‘K2 zoekt K3’, ‘ter land, ter zee en in de lucht’ en ‘Checkpoint’ aanwezig! De kamerindeling was snel gemaakt en toen de bedden waren opgemaakt en de tassen uitgepakt, kon het weekend echt beginnen.

De spelshows hebben goed hun best gedaan want de opnames konden weer doorgaan, de attributen waren weer terug! Bij de boerderij werden ze opgevangen door onze geweldige kookstaf met een beker warme chocolademelk en een lekkere koek. Na een spannende eerste avond was het tijd om naar bed te gaan.

Wie is de Otter?: “Het was al superdonker toen we naar de bossen liepen, dus ik vond het best wel eng. In het bos moesten we spullen meenemen naar de andere kant van het bos. In het bos liepen twee dieven dus we moesten heel stil doen. Ik vond het best wel eng maar toen ik zag dat de dieven Gijs en Luuk waren, was ik niet meer zo bang. Eén van de dingen die mee moesten was een knop, maar die maakte geluid. Dat was wel heel spannend want ik dacht die gaat geluid maken. Ik was ook nog gevallen maar dat deed gelukkig geen pijn want ik viel in de bladeren.”

Zaterdag

We werden vroeg wakker gemaakt om de dag te starten met een lekker ontbijtje. Hierna werden er vier workshops gegeven waarin de kinderen werden ingedeeld op leeftijd. De eerste workshop was “Ren je rot” hier werden de kinderen vragen gesteld en moesten ze rennen naar het juiste antwoord. De tweede workshop was het versieren van een wafel bij de “Cup cake Cup”. Workshop drie was een dans bedenken en opvoeren voor de strenge jury van “So you think you can dance?”. Als laatste was er tijd om een proef uit te voeren voor Checkpoint, kun je stenen versieren? Jazeker, dit kan! Er werden prachtige creaties gemaakt om mee naar huis te nemen.

Na de workshops was er even wat vrije tijd en gingen we daarna lunchen op de boerderij. Tijdens de lunch kwamen er al verschillende bekende mensen vanuit Lutra binnen lopen, wat doen die nu weer hier? De kinderen hadden het al snel door, tijd voor de vossenjacht! De vossen gingen zich snel omkleden en vertrokken naar het centrum van Eersel waar ze zich verstopten. De kinderen volgde al snel.

Thom en Jerry: “We gingen naar de stad toe en daar waren ineens allemaal mensen verkleed die we moesten zoeken. Ik zag iemand in een helemaal geel pak, iemand in pyjama en vossen die aan het koken waren. Daar moesten we dingen geblinddoekt proeven, dat was heel raar. Ik had stroop en dat was vies. Van iedereen die we vonden kregen we een briefje en daarmee konden we een kluis open maken. Dat was echt supermakkelijk en toen wonnen we een ster!”

Eenmaal terug op de boerderij werden we verwelkomd door de heerlijke geur van pannenkoeken! Onze wederom geweldige kookstaf had de hele middag pannenkoeken gebakken en groenten- en erwtensoep gemaakt. Er stonden stapel pannenkoeken klaar met spek, appel of naturel. Nadat iedereen zijn buikje vol had gegeten was er even wat vrije tijd. De kinderen konden gaan voetballen, spelletjes spelen of een klein dutje doen. Onze vossen waren ineens allemaal verdwenen en de groepen werden bij elkaar geroepen want het was tijd voor het journaal. Maar dit was niet zomaar een journaal, dit was het Lutra jeugdjournaal!

Geen idee: “Eerst moesten we naar het journaal kijken. Hier werd verteld dat Anne Divastar was ontvoerd en wij moesten uitzoeken wie de dader was, waarom Anne was ontvoerd en hoe het op te lossen was. Wij wisten al meteen dat het de manager was! De speurtocht was wel spannend want dat was in de donkere bossen. Na de speurtocht gingen we allemaal boeh roepen naar de manager.”

Na de speurtocht leverde alle groepen hun antwoorden in. Het werd gelijk spel want alle groepen hadden het helemaal door! Anne Divastar werd gevonden en de manager werd erbij geroepen en op staande voet ontslagen door Anne. Dit onder een luid applaus van de kinderen. De kinderen kleedden zich snel om in de door hen meegenomen verkleedkleren en toen werd het tijd voor de mega twister. De eerste kinderen gingen naar bed en werd er met de overgebleven groep Weerwolven van Wakkerdam gespeeld. Nadat de witte weerwolf had gewonnen ging de rest ook naar bed toe om fit te zijn voor de volgende dag.

Zondag

Na een goede nachtrust werden we wakker gemaakt door de geur van gebakken eitjes. Eenmaal aangekomen in de ontbijtzaal was er zelfs een tafel gemaakt voor vips. Maar wat bleek, dit was helemaal niet voor de kinderen maar voor een aantal mensen van de leiding??? De leiding was de kinderen hier erg dankbaar voor, want zij hebben natuurlijk niet zelf die tafel in elkaar gezet 😉 Iedereen werd voorzien van heerlijke boterhammen met daarop een gebakken ei, mede mogelijk gemaakt door de fantastische bakkunsten van onze kookstaf.

De borden werden opgeruimd, de bezems tevoorschijn gehaald en er werd hard gewerkt om alles weer schoon te krijgen. Tijd om te knutselen en te oefenen voor ‘Lutra’s got Talent’ (dat zondagavond plaats zou vinden). Ondertussen werd er ook gedoucht want van die spellen in de bossen en het buiten rondrennen word je snel vies. Tijdens het knutselen kwamen er microfoons, reuzebananen, tekeningen, muren en nog veel meer tevoorschijn vanuit stukken karton. Hierna was het weer tijd om lekker te lunchen met broodjes knakworst. 

Na de lunch werden de goede schoenen aangedaan, jassen gepakt en pakketjes met drinken klaargezet want we gaan weer richting de bossen. Maar eerst tijd voor het ballonnenspel! Na een heftige strijd tussen ‘Thom en Jerry’ en ‘Geen Idee’ ging ‘Thom en Jerry’ er met de winst vandoor. Tijdens de tocht naar de bossen werden er volop liedjes gezongen en een paar spelletjes gedaan. In de bossen zijn we levend stratego gaan spelen. 

Expeditie Lingo: “In de bossen gingen we een spel spelen. De naam weet ik niet meer maar iedereen kreeg een kaartje met daarop een cijfer en dan moet je gaan zoeken naar de vlag. Wij hadden onze vlag super goed verstopt die kon je bijna niet zien. Na heel goed zoeken had iemand uit onze groep de vlag gevonden! Die was verstopt onder een grote stapel jassen, dat was wel slim.”

Terug op de boerderij had de kookstaf gezorgd voor niet één maar twee soorten pasta! En alweer met een heerlijke kop groentensoep vooraf. Na het eten maakten de groepen zich klaar voor ‘Lutra’s got Talent’. We hadden een belangrijk publiek want drie afgevaardigde van het bestuur kwamen kijken! Als eerst was ‘Geen Idee’ aan de beurt. Hier werd een spannend potje Lingo gespeeld met vele obstakels. Daarna kwam ‘Expeditie Lingo’ met een verhaal over een expeditie met een afvallerseiland, valsspelers, Mario en prachtige dansjes. In de pauze kreeg iedereen een lekker zakje chips, wat te drinken en vierden we Julia’s verjaardag. Na de pauze gingen we verder met ‘Wie is de Otter?’ en je raadt het al, we moesten achterhalen wie de saboteur was. Dit lukte de groep niet zonder de hulp van het publiek, maar de otter werd uiteindelijk ontmaskerd. Als laatste was ‘Thom en Jerry’ aan de beurt met een datingshow waarin twee deelnemers werden gekoppeld door samen vragen te beantwoorden. Deze show werd afgesloten met een prachtige bruiloft.

Daarna was het tijd voor een kampvuur. Door harde regenbuien ging het bijna niet door, maar het lukte de leiding na hard werken toch om het vuur aan te krijgen. Bij het kampvuur werd gedanst, hard gezongen, s’mores gegeten en het Lutra lied opgevoerd. De regen en het onweer waren toen gelukkig voorbij, zodat de spooktocht voor de oudste kinderen toch door kon gaan! Terwijl de leiding bezig was met de organisatie daarvan, werd met de kinderen die niet meegingen voor de laatste keer dit kamp het spel weerwolven gespeeld. De kinderen die meededen aan de spooktocht hebben flink geschreeuwd, dus volgens de leiding was een geslaagde tocht! Tijd om naar bed te gaan om morgenvroeg helaas alweer de tassen in te pakken om naar huis te gaan.

Kookstaf: “Wij hebben echt een hele goeie tip voor wanneer het regent! Want wanneer het regent en je laat de klep van de aanhanger open staan met alle boodschappen erin, worden deze nat. Als je de klep dicht doet, heb je geen doorweekte pannenkoekenmix op het einde van de avond! Wij wisten dit nog niet, had iemand dit maar eerder verteld aan ons!”

Maandag

Helaas, het einde van het kamp. Na een prachtig weekend kwamen de ouders iedereen weer ophalen. Maar eerst was er natuurlijk nog de prijsuitreiking. Na drie spannende en bloedstollende dagen werd de race om de sterren gewonnen door ‘Expeditie Lingo’! Alle kinderen gingen naar huis met een prachtige medaille.

Wij hebben het allemaal erg naar ons zin gehad en hopelijk jullie ook! Houdt alvast een gaatje vrij in je agenda voor volgend jaar. Tijdens het eerste weekend van de herfstvakantie zijn we er weer met het Lutrakamp (zolang je nog niet te oud bent).

Sportieve groetjes,

De activiteitencommissie
Jory Gielen, Luuk van Veggel en Lauri van de Laar 

Scroll naar boven